Gember is één van de meest gebruikte specerijen in de wereld. Over Gember wordt er gezegd dat het heel gezond is en het zelfs geneeskundige krachten heeft. Gember heeft een hele lange geschiedenis van gezondheidsvoordelen! Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor het verlichten van misselijkheid, pijn en om de spijsvertering te verbeteren. Het meest gebruikte deel van de gember plant, is de ondergrondse stengel. Deze wortel wordt voor medicinale doeleinde gebruikt en als specerij. Het kan als poedervorm, als olie, als sap en zelfs vers worden gebruikt! Als jij nog géén gember gebruikt, zal je na het lezen van deze blog waarschijnlijk anders gaan denken!

Gember is een bloeiende plant en is familie van kurkuma en kardemom. Gember, kardemom en kurkuma zijn de basis van het kerriepoeder. De ondergrondse stengel (wortel) van de gemberplant is algemeen bekend als de gemberwortel en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Gember wordt al duizenden jaren wereldwijd gebruikt als een geneesmiddel. Er zijn Chinese teksten, Griekse teksten, Romeinse teksten, Arabische teksten en Sanskriet teksten gevonden, die allemaal de gezondheids- en welzijnsvoordelen van de gemberwortel laten zien (bron).

Gember is verkrijgbaar in verse vorm, in gemalen vorm, in capsule vorm en zelfs in etherische olie vorm. De voordelen uitten zich in het bestrijden van infecties tot het verminderen van cholesterol en het verbeteren van gewichtsverlies. Het is duidelijk dat het toevoegen van gemberwortel aan het dieet een krachtig effect op de gezondheid kan hebben.

De voordelen van Gember

Naast dat gember gerechten heel erg lekker maakt, heeft het dus ook veel gezondheidsvoordelen! Lees hieronder waar gember allemaal goed voor is.

Gember helpt bij misselijkheid

Gember is écht een wondermiddel bij misselijkheid. Gember wordt al duizenden jaren gebruikt als natuurlijke remedie voor zeeziekte en misselijkheid bij de zwangerschap. Als we kijken naar de resultaten van 12 onderzoeken met 1278 zwangere vrouwen, kan er worden vastgesteld dat gember zeer effectief is voor het verminderen van de misselijkheidssymptomen met minimaal risico op bijwerkingen (bron). Uit een ander onderzoek van The Medical Center of the University of Rochester is gebleken dat gember hielp bij het verminderen van de misselijkheid bij patiënten die chemotherapie ondergingen (bron).

Gember kan de groei van kanker remmen

Naast de misselijkheid van chemotherapie verlichtten, kan gember ook de groei van kanker remmen! Dit is wellicht één van de meest indrukwekkende voordelen van gember. De anti-kanker eigenschappen zijn te danken aan de aanwezigheid van een krachtige ingrediënt: gingerol. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat gember effectief is voor het blokkeren van de groei en de ontwikkeling van kankercellen voor eierstok-, pancreas- en prostaatkanker (bron, bron, bron).

Gember bestrijdt schimmelinfecties

Schimmelinfecties kunnen op verschillende manieren voorkomen, van jeuk tot voetschimmel. Heb jij last van een schimmelinfectie? Gelukkig heeft gember krachtige anti-schimmel eigenschappen! De anti-schimmel eigenschappen van gember kunnen ziekteverwekkende schimmels veilig en met succes doden. Uit een testbuisonderzoek in 2016 bleek dat gember effectief was voor het bestrijden van 2 soorten gist, die schimmelinfecties in de mond veroorzaken (bron).

Gember blokkeert infecties

Gember heeft ook het vermogen om infecties te bestrijden. Pathogene bacteriën zijn de boosdoeners achter aandoeningen zoals urineweginfecties, longontsteking en bronchitis. Volgens onderzoek zou gember de groei van bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken, kunnen remmen (bron). Een ander onderzoek toont ook aan dat gember effectief was tegen bacteriën die geneesmiddelresistent zijn (bron).

Gember verlicht menstruatiepijn

Vaak brengt de menstruatie vervelende pijnen met zich mee. Van menstruatie krampen tot misselijkheid en hoofdpijn. Natuurlijk zijn er een aantal medicijnen verkrijgbaar die deze pijnen verlichten, maar er zijn ook natuurlijke remedies die net zo effectief zijn! Gember kan heel goed werken bij het verlichten van menstruatiepijn. In een onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Alternative and Complementary Medicine is aangetoont dat gember even effectief was in het verminderen van menstruatiepijn als medicatie zoals ibuprofen (bron).

Gember beschermt tegen maagzweren

Maagzweren zijn pijnlijke zweren, die zich vormen in de maag. Maagzweren kunnen voor symptomen als vermoeidheid, brandend maagzuur en ongemak zorgen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat gember de vorming van maagzweren kan helpen voorkomen. Gemberpoeder beschermd tegen aspirine-geïnduceerde maagzweren (bron).

Gember verlaagt cholesterol

Een te hoog cholesterol gehalte kan zorgen voor verstoppingen in het bloed, waardoor het risico op hartaandoeningen wordt verhoogd. Een heel groot voordeel van gember is het vermogen om van nature het cholesterol gehalte te verlagen, om het risico op hartproblemen te verminderen. Gember is in staat om het slechte LDL-cholesterol significant te verlagen en het gunstige HDL-cholesterol te verhogen (bron). Uit een onderzoek is ook gebleken dat gember net zo effectief is als het cholesterol verlagende medicijn Atorvastatine (bron).

Gember reguleert bloedsuiker gehalte

Gember ondersteunt de spijsvertering en helpt problemen als dyspepsie voorkomen. Dyspepsie is een veel voorkomende aandoening van een verslechterde spijsvertering met symptomen als pijn, brandend maagzuur en ongemak. Volgens een onderzoek in The World Journal of Gastroenterolgy was gember in staat om het ledigen van de maag met 25% te versnellen, vergeleken met een placebo bij mensen met indigestie (bron). Een ander onderzoek wees er op dat het innemen van een gembercapsule bij elke maaltijd, de snelheid van maaglediging verdubbelde (bron).

Gember verbetert de hersenfunctie

Ziektes zoals Alzheimer en Parkinson zijn in verband gebracht met oxidatieve stress en chronische ontstekingen in de hersenen. Gember bevat veel antioxidanten en krachtige anti-inflammatoire eigenschappen en speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de hersenen. Gember kan hersenveroudering en cognitieve achteruitgang tegengaan, ook kan het de aandacht verbeteren (bron, bron, bron).

Gember verlicht ontstekingen

Chronische ontstekingen kunnen voor hartaandoeningen, obesitas, diabetes en kanker zorgen (bron). Gember bevat naast gingerol, ook andere ontstekingsremmende stoffen: shogaol, paradol en zingerone. Deze kunnen ontstekingen tegengaan.

Gember reguleert bloedsuiker gehaltes

Een hoge bloedsuikerspiegel kan veel vervelende symptomen met zich mee brengen, van heel vaak moeten plassen tot een zeurende hoofdpijn en meer dorst. Als dit aanhoudend is, kan het zelfs ernstigere problemen veroorzaken! Zoals zenuwbeschadiging en een vertraagde wondgenezing. Gember kan de normale bloedsuikerspiegel helpen bevorderen om ernstige bijwerkingen te voorkomen (bron).

Gember verlicht gewrichtspijn en spierpijn

Gember is heel goed voor het afvallen! Naast dat het een cholesterol verlagend effect heeft, helpt het ook bij spierpijn! Doordat gember ontstekingen kan verminderen, heeft gember ook het vermogen om  zowel spierpijn als gewichtspijn verlichten. Uit onderzoek is gebleken dat als je dagelijks gember eet, dit kan zorgen voor minder spierpijn die wordt veroorzaakt is door een spierletsel opgelopen uit inspanning (bron). Een ander onderzoek wees er ook op uit dat gember kniepijn en de behoefte aan pijnmedicatie bij mensen met artrose heeft helpen verminderen (bron).

Voedingswaarden Gember

Wat maakt gember zo gezond? Gember bevat veel belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat gember “gingerol”, dit is een essentieel bestanddeel van gember en zorgt voor de scherpe gember smaak. Gingerol heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die zijn gekoppeld aan vele unieke gezondheidsvoordelen (bron).

100 gram gember bevat:

 • 80 calorieën
 • 17,8 gram koolhydraten
 • 1,8 gram eiwit
 • 7 gram vet
 • 2 gram voedingsvezels
 • 415 milligram kalium
 • 0,2 milligram koper
 • 0,2 milligram mangaan
 • 43 milligram magnesium
 • 5 milligram vitamine C
 • 0,2 milligram vitamine B6
 • 0,7 milligram niacine
 • 34 milligram fosfor
 • 0,6 milligram ijzer

Gember bevat ook zink, calcium, riboflavine, pantotheenzuur en thiamine in kleine hoeveelheden (bron).

Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je gember eet, je maar een klein deel eet. Dus om te kunnen voldoen aan de behoefte van de micronutriënten, moet je ook nog een aantal andere voedingsstoffen binnenkrijgen.


  Hoeveel Gember per dag?

  Hoeveelheid gember volwassenen
  Volwassenen kunnen tot 4 gram gember per dag eten. Deze hoeveelheid bevat alle soorten gember, zowel de verse gember als de gemalen gember.

  Hoeveelheid gember kinderen
  Kinderen tussen 2 jaar en 6 jaar mogen niet meer dan 2 milligram gember per dag hebben. Deze hoeveelheid kan echter wel verschillen per kind. Dit ligt aan het gewicht van het kind. Kinderen die iets zwaarder zijn mogen uiteraard meer gember eten. Wij raden het aan om het eerst met de kinderarts te overleggen.

  Hoeveelheid gember zwangere vrouw
  Vrouwen die in verwachting zijn, mogen niet meer dan 1 gram gember per dag. Voor zwangere vrouwen is gember trouwens heel goed aan te raden! Gember kan de misselijkheid tijdens de zwangerschap tegen gaan. The University of Michigan Health System Reports raden zwangere vrouwen aan om 4 keer per dag 250 milligram gember te eten om zodoende de misselijkheidssymptomen tegen te gaan!

  Koken met Gember

  Gember kan een frisse, licht kruidige, warme en zachte zoetheid geven aan gerechten. Van zoet tot hartig! Gember kan de dominante smaak zijn, maar kan ook heerlijk zijn in combinatie met andere specerijen. Naast de traditionele Aziatische gerechten, zoals roerbakgerechten en de smaakvolle sauzen, is gember net zo lekker voor de alledaagse gerechten en de Hollandse keuken! Gember heeft een natuurlijke affiniteit met vlees, gevogelte en vis! Ook bij groenten is gember erg lekker.

  De smaak en textuur van gember verschilt met hoe vers de gember is. De jonge verse gember, die na 6 maanden uit de grond gehaald, is zoeter dan de oudere gember. De oudere gember wordt tussen de 10e en 12e maand uit de grond gehaald en heeft een iets pittigere en scherpere smaak.

  Gember voorbereiden

  Gember is op verschillende manieren voor te bereiden voor gerechten. Hoe je de gember voorbereid, heeft uiteraard een grote invloed op de smaak die het geeft. Je kan gember in plakjes, reepjes of blokjes snijden, maar je kan het ook goed raspen, pureren of fijn snijden.

  De plakjes, reepjes en fijn gesneden gember zijn heerlijk bij geroosterde (wortel) groenten en de reepjes en plakjes zijn heel goed te combineren zijn bij bouillon of vlees gerechten. In couscous gerechten is de fijn gesneden gember erg lekker. Voor zalm of sausjes is de geraspte variant uitstekend. Probeer gember op verschillende manieren voor te bereiden en kijk hoe jij gember het lekkerst vindt! Hou er wel rekening mee dat, net zoals alle andere specerijen, de smaak een beetje verminderd tijdens het koken. Dus voeg aan het eind meer gember toe als je de gember meer wilt proeven!

  Was en schil de gember voordat je hem gebruikt! Voor minder verspilling kun je een lepel gebruiken om de schil eraf te raspen, maar dit kost wel iets meer tijd en moeite.

  Welke Gember is het best?

  Hoe weet je nou welke gember het best is? Vermijd de gember die er gerimpeld, verkleurd of beschimmeld uit ziet in de supermarkt! Dit betekend dat de gember al heel oud is en niet meer de optimale gezondheidsvoordelen zal hebben. Zoek naar gember met een dunne schil, die er mooi glad en bijna doorzichtig uit ziet! Als je er een stukje af breekt, moet de textuur heel stevig, knapperig en niet vezelig zijn. Ook moet hij een frisse pittige geur hebben.

  Gember Thee

  Een lekker kopje gember thee is het perfecte medicijn voor als je misselijk bent of simpelweg voor na een lange stressvolle dag! De gember thee is makkelijk vanuit huis te maken en kost nauwelijks moeite. Was een groot stuk gember, van ongeveer 4-5 cm en snijd hem in zeer dunne plakjes. Voeg de plakjes toe aan een ketel met heet water en laat het 10-30 minuten koken, afhankelijk van hoe sterk je de thee wilt hebben. Giet de thee over door een zeef in een grote theepot en gooi de gember stukjes weg.

  Voeg eventueel citroen en honing toe voor extra smaak. De voordelen van de gemberthee zijn onder andere om het lichaam te ontspannen, de maag tot rust te brengen en om misselijkheid te verlichten. Drink dagelijks 1-3 kopjes voor de maximale gezondheidsvoordelen. Gember thee is trouwens ook heel goed voor als je ziek bent! Vooral met citroen en honing, om de keel te verzachten, ontstekingen tegen te gaan en misselijkheid te verlichten.

  Gember bewaren

  Hoe kan je gember het best bewaren? Om gember zo lang mogelijk goed te houden, kan je deze het best ongepeld in een hersluitbare zak bewaren. Knijp alle lucht uit de zak en bewaar het in de groentelade in de koekast. Op deze manier blijft de gember 3-4 weken of zelfs langer goed! Om gember nog langer goed te houden, kun je het ook in de vriezer bewaren. Dit is vooral goed voor als je de gember van plan bent te raspen. Het makkelijkst is om het fijn te hakken of te snijden hoe je hem gaat gebruiken, voordat je het in de vriezer doet!

  Hoe gebruik jij gember? En in welk gerecht mag gember zeker niet ontbreken? Laat het ons en de andere lezers weten in de comments hieronder!

  Lees hier meer over een andere superwortel: KURKUMA!

  1 Comment

  • Avatar
   kimberley pex
   Posted 0Likes

   Fijne info over gember. Ik heb wel een vraag ; hoeveel is 4 gram gember ? een a 2 of meer theelepels?

  Leave a comment