Dit gerecht is een lekkere ovenschotel gemaakt van bloemkool met gehakt en een tomatensausje! Het geweldige van een ovenschotel is dat je het gerecht al van te voren kun bereiden. Dit is vooral handig als je een dagje laat thuis komt en je niet zoveel tijd hebt om te koken. Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het bestrooien met wat kaas en het in de oven doen om gaar te worden. Je kunt natuurlijk altijd nog je eigen twist in het recept zetten. Voor dit recept kun je het beste mager gehakt gebruiken van rund of kip. Je zou ook eventueel een vegagehakt kunnen gebruiken als je de vegetarische tour op wilt gaan. Gebruik zoveel mogelijk groenten. Hoe meer groenten des te beter.

Na het bakken van de ovenschoten kun je dit makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren. Je zou het desnoods ook kunnen invriezen. Om dit te doen dien je de schotel eerst met een vel bakpapier te bekleden. Is de ovenschotel gebakken, doe het daarna in de vriezer. Als je het uit de vriezer haalt kun je namelijk door middel van het bakpapier het gerecht zelf uit de schaal halen. Dit verpak je dan weer in aluminium folie en plaats het weer in de vriezer.

Okinawa Bloemkool Ovenschotel met Gehakt

Gang dinner, Hoofdmaaltijd
Bereidingstijd 15 minutes
Kooktijd 30 minutes
Totaal Tijd 45 minutes
Porties 5
Calorieen 399 kcal

Ingredienten

  • 400 gram bloemkool roosjes of 1 middelgrote bloemkool
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram mager gehakt (rund, kip, of vegetarisch)
  • 1 ui (klein)
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram tomaten saus
  • 1 handje verse basilicum (fijn gesneden)
  • 1 stengel lente ui
  • 120 gram geraspte kaas
  • snufje zout en peper

Instructies

  1. Voorverwarm de oven op 200 graden. Neem een ovenschaal van 21x21 cm en vet deze in met olijfolie of met boter.

  2. Maak de bloemkool schoon en was deze goed. Snij de roosjes door de helft en haal de stronk eraf. Wat over is van de bloemkool kan je in kleinere roosjes snijden.

  3. Neem een grote kom en doe hier de gesneden bloemkool in. Voeg hieraan toe wat olijf olie, zout, en peper naar smaak. Meng alles goed met elkaar zodat de kruiden en olie goed verspreid. Doe het geheel in de schaal en laat dit voor 15 tot 20 minuten bakken in de oven. 

  4. Terwijl de bloemkool aan het bakken is snij de knoflook en de ui in kleinere stukken op een snijplank. Neem daarna een hapjespan, doe hier wat olijf olie in en zet het op een laag pitje. Voeg de ui eraan toe en laat het bakken tot het goudbruin van kleur is. Doe daarna het knoflook en de gehakt erbij en laat dit alles goed samen bakken voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Het gehakt moet wat bruinig van kleur worden. 

  5. Als laatste doe je de tomatensaus erbij samen met de basilicum en laat je het geheel nogmaals 2 minuten koken. Blijf het roeren zodat het niet aanbrandt op de bodem van de pan.

  6. Haal de bloemkool uit de oven. Strooi het gehakt mengsel over de bloemkool heen in de ovenschaal. Doe er als laatste wat geraspte kaas overheen en plaats het daarna weer in de oven voor 8 tot 10 minuten

  7. Snij in de tussen tijd de lente ui in kleine stukken. Wanneer de ovenschotel gaar is, haal je deze uit de oven en garneer je het met de lente ui. 

  8. Voor het serveren kun je de ovenschotel in 5 porties verdelen. Eet smakelijk!


    Vergeet niet voor ons te schrijven wat u vond van dit gerecht.

Leave a comment