Zonnebloemolie, olijfolie, canola-olie, kokosolie, avocado-olie, rijstolie, visolie, sesamolie en noem maar op! De aanbieding van verschillende olie soorten (die beweren dat ze gezond zijn) is heel erg groot, maar omdat er zoveel verschillende soorten zijn, is het soms verwarrend om de beste (en gezondste) keuze te maken.
Maar geen nood… hier helpen wij je graag bij!

Olie bevat veel vet, maar vetten zijn niet altijd slecht! Net zoals er vetten zijn die zorgen voor hart ziekten, kanker en nog meer slechte dingen, zijn er ook vetten die deze ziektes tegen gaan door LDL (slechte cholesterol) te verlagen en het HDL (goede cholesterol) te verhogen!

In deze blog zullen wij de beste soorten olie op een rijtje zetten, inclusief alle voordelen & de meest ongezonde soorten olie, met alle nadelen! Hopelijk helpt dit een beetje met jouw keuze in de supermarkt!

Om te kunnen begrijpen waarom bepaalde soorten olie zo goed of slecht voor je zijn, is het nodig om een aantal termen te begrijpen.

Enkelvoudige onverzadigde vetten

Ga ervoor! Deze vetten zijn goed voor je! Ze zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E en kunnen, in tegenstelling tot andere vetten, daadwerkelijk helpen om de HDL-spiegels te verhogen en de LDL-waarden te verlagen.

Meervoudige onverzadigde vetten

Deze komen van planten en worden over het algemeen gezien als een goed alternatief voor dierlijke vetten. Alhoewel deze vetten ook de HDL en LDL verhouding kunnen verbeteren, bevatten ze ook veel omega 6, die in evenwicht moet zijn met omega-3.

Verzadigde vetten

Oké, hier begint het. Over verzadigde vetten zijn er wat discussies gaande. Er is ons altijd gezegd dat deze vetten slecht voor je zijn; ze verstoppen je slagaders, wat het risico op hartaandoeningen en beroertes vergroot. Deze vetten zijn afkomstig van dieren, maar komen ook voor in kokos-, palm- en palmpitolie.
Recente onderzoeken (bron) hebben deze theorie aan de kant geschoven. Ze zijn erachter gekomen dat er totaal geen link is tussen de hartaandoeningen etc. en de verzadigde vetten. Ze zijn er juist achter gekomen dat het eten van verzadigde vetten vele gezondheidsvoordelen heeft. Verzadigde vetten bevatten Triglyceriden met middellange ketens (MCT’s), deze vind je vooral in kokosnootolie. Deze MCT’s kunnen makkelijk worden verteerd door het lichaam en gaan gelijk naar de lever voor directe energie. MCT’s zijn heel goed voor gewichtsverlies en voor atletische activiteiten.
Bij het koolhydraat arm dieet (Atkins/Keto dieet) wordt het zelfs aangeraden om meer van deze vetten te eten, omdat het de HDL – LDL verhouding verbeterd, het de botten versterkt, het immuunsysteem verbeterd en het de aanmaak van cortisol en testosteron verbeterd. Deze vetten vind je in roomboter, room, rood vlees, kokosolie, eieren, palmolie en kokosboter en bij het Keto dieet wordt het aangeraden om dit te eten.

Trans vet

Niet doen! Transvetten worden aangemaakt wanneer waterstof aan plantaardige olie wordt toegevoegd, waardoor het van een vloeistof in een meer vaste vorm verandert (margarine). Transvetten verlagen HDL-niveaus en verhogen LDL. Deze vetten zijn heel slecht voor de gezondheid en het hart. Gehydrogeneerde vetten (margarine etc.) moet je echt ontwijken! Als je deze benamingen op een verpakking ziet, dan moet je dit niet kopen!

Koud geperste olie

Het klinkt misschien een beetje gek, maar deze oliën zijn heel goed voor je! Deze olie wordt gemaakt door een chemisch-vrij proces, dat de olie uit noten en zaden haalt.

Heet geperste olie

Heel goed! Dit zijn oliën die in een verhitte omgeving worden geperst, om hun smaak aroma en voedingstoffen te behouden.

Geraffineerde olie

Nope! Dit zijn oliën die gefilterd worden tot ze transparant zijn. Door dit proces ziet je lichaam deze vetten als gifstoffen. Om de geur en kleur weg te halen van de olie wordt er chloor gebruikt! Door de chemische stoffen die er worden gebruikt in het proces, wordt deze soort olie heel ongezond!

Ongeraffineerde olie

Yes! Deze oliën bevatten vaste stoffen die ze troebel maken, maar ze meer smaak geven. Deze zijn niet geschikt voor koken op hoog vuur.

  Gezonde oliën

  Oké, met meer wijsheid over waarom bepaalde oliën goed of slecht voor je zijn, kunnen we overstappen naar de gezonde oliën en de soorten vet die ze bevatten.

  Kokosolie

  Kokosolie is de beste keuze als het komt op koken op hoog vuur. Dit komt doordat meer dan 90% van de vetzuren zijn verzadigd. Verder heeft kokosolie zeer krachtige gezondheidsvoordelen; het is bijzonder rijk aan het vetzuur laurinezuur, dat het cholesterol kan verbeteren en bacteriën en andere ziekteverwekkers kan doden (bron & bron). Zorg er wel voor dat je voor koud geperste virgine-kokoslie kiest, deze is organisch en smaakt goed. Koop nooit geraffineerde kokosolie.

  Kokosolie bestaat uit:

  • 92,4% verzadigde vetten
  • 6% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 1,6% eenvoudige onverzadigde vetten

  Olijfolie

  Olijfolie staat bekend om de vele voordelen voor de gezondheid. Olijfolie is goed voor het hart, verhoogt het HDL cholesterol en verlaagt het LDL cholesterol. Zorg ervoor dat je extra-virgine olijfolie kiest, deze heeft veel meer voedingsstoffen en smaakt veel beter. Klik (hier) voor meer informatie over olijfolie.

  Olijfolie bestaat uit:

  • 14% verzadigde vetten
  • 75% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 11% meervoudige onverzadigde vetten

  Palmolie

  Palm olie bestaat voornamelijk uit verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetten met een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet. Ongeraffineerde rode palmolie is het best, deze is rijk aan vitamine E en het co-enzym Q10.

  Palmolie bestaat uit:

  • 49% verzadigde vetten
  • 37% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 9% meervoudige onverzadigde vetten

  Avocado-olie

  De samenstelling van de avocado olie lijkt erg veel op die van olijfolie. Avocado olie is voornamelijk enkelvoudig onverzadigd, gemengd met wat verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten. Je kan deze olie koud en warm gebruiken, dus je kan er goed mee koken en het goed voor salades gebruiken.

  Avocado olie bestaat uit:

  • 12% verzadigde vetten
  • 71% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 14% meervoudige onverzadigde vetten

  Visolie

  Visolie is rijk aan de dierlijke vorm van de omega 3-vetzuren. 1 eetlepel visolie of 1 tablet visolie voldoet aan de dagelijkse behoefte aan de belangrijke vetzuren. Echter mag visolie nooit gebruikt worden om mee te koken. Visolie is meer een supplement. Ik neem ook iedere dag 1 capsule met visolie en merk hier de voordelen écht van! Visolie zorgt ook voor een gezonde huid en gezond haar. Het maakt je nagels ook sterker en laat ze sneller groeien.

  Visolie bestaat uit:

  • 21% verzadigde vetten
  • 57% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 16% meervoudige onverzadigde vetten

  Lijnzaadolie

  Lijnzaadolie  bevat veel alfa-linoleenzuur, de plantvorm van omega-3. Vanwege de hoeveelheid meervoudige onverzadigde vetten, mag deze olie niet gebruikt worden om mee te koken! Deze olie is niet de gezondste, maar het is ook niet slecht voor je.

  Lijnzaad olie bestaat uit:

  • 9% verzadigde vetten
  • 18% enkelvoudige onverzadigde vetten
  • 68% meervoudige onverzadigde vetten
  • 0,1% trans vetten

  Ongezonde oliën

  De ongezonde oliën zijn hevig bewerkt en slecht voor de gezondheid. Deze oliën bevatten vaak veel transvetten en geraffineerde vetten.

  Canola-olie

  Canola-olie of koolzaadolie moet door een zeer strenge verwerkingsmethode gaan voordat het in het eindproduct wordt omgezet. Tijdens de verwerking wordt onder andere het giftige oplosmiddel hexaan gebruikt en dit is nou niet echt bepaald goed voor je…

  Pinda- en andere notenolie

  Notenolie is vaak heel rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, waardoor ze een slechte keuze zijn om in te bakken of braden. Ze kunnen wel worden gebruikt als onderdeel van recepten, maar bak ze niet op hoog vuur. Hetzelfde geldt ook voor pinda-olie.

  Andere plantaardige oliën

  Industriële zaden en plantaardige oliën zijn sterk bewerkte, geraffineerde producten die veel te rijk zijn aan Omega-6-vetzuren. Deze moet je helemaal vermijden! Ze werden een behoorlijke tijd als “gezond” gezien, maar uit huidige onderzoek is gebleken dat deze oliën zorgen voor hartziekten en kanker (bron). Het is dan ook heel belangrijk om altijd de etiketten te bekijken. Plantaardige oliën worden heel vaak gebruikt in bewerkt eten en zijn dus heel erg slecht voor je. Al met al zou je bewerkt eten helemaal moeten vermijden. Als je een van de onderstaande soorten olie op de verpakking ziet staan, kan je deze liever terug doen in het schap.

  Deze soorten olie moet je vermijden:

  • Koolzaadolie (canola)
  • Notenolie
  • Soja-olie
  • Maisolie
  • Zonnebloemolie
  • Katoenzaadolie
  • Sesamolie
  • Druivenpitolie
  • Saffloerolie
  • Rijstolie

  Bewuste keuze

  Extra-virgine olijfolie, kokosolie, avocado olie, palmolie, lijnzaadolie en visolie! Dit zijn de olie soorten die je het best voor je zijn en die je gerust kan gebruiken! Ontwijk de plantaardige oliën en lees product etiketten goed, zodat je deze oliën niet binnen krijgt zonder dat je het weet.

  Olie kan je het liefst bewaren in een koele droge plek zodat het langer goed blijft. Gebruikte jij al een gezonde olie? Of ben je behoorlijk geschrokken van de slechte soort olie die je al die tijd gebruikte?!

  Laat het ons weten in de reacties hieronder!

  Leave a comment