Granaatappels en het boodschappenlijstje van gezondheidsspecialisten: ze zijn er steevast op terug te vinden. Niet alleen wordt soms eens gezegd dat het de granaatappel was die Adam en Eva uit het Paradijs liet verbannen, bovendien werden ze ook teruggevonden in het graf van Toetanchamon. Blijkbaar kan niemand eraan weerstaan? Ik zocht alvast voor je uit waarom ze nou zo gezond zijn. Of je ze lekker vindt? Dat laat ik over aan jouw zintuigen.

Samenstelling granaatappel

De granaatappel bestaat uit een sappige vrucht met verschillende cellen, zoals we het ook kennen van de citrusvrucht. In iedere cel bevindt zich echter een pitje van enkele millimeters groot met daaronder een geleiachtige substantie. Op dat vlak doet het een beetje denken aan de pitjes van een tomaat. De vrucht is dan wel heerlijk, de vellen zijn dat niet. Het eten van een granaatappel vergt dan ook heel wat werk, waardoor we al vaak besluiten om de granaatappel om te zetten in granaatappelsap. Weet dan wel dat heel wat gezondheidsvoordelen verloren gaan. Welke die gezondheidsvoordelen zijn? Ik geef je de tien grootste gezondheidsvoordelen kort en bondig weer.

1. Werking als ontstekingsremmer

De granaatappel bevat onder andere fenolische antioxidanten en complexe suikers. De antioxidanten helpen onder andere de doorbloeding naar kankercellen te verminderen en de huid te beschermen. Het is vooral de ellagzuur in deze antioxidanten die de productie van collageen stimuleren en zo onze huid beschermen tegen schadelijke Uv-stralen. Op de werking ten opzichte van kankercellen komen we verder nog uitgebreid terug.

De complexe suikers hebben dan weer een totaal andere functie. Zij doen dienst als natuurlijke ontstekingsremmer. Meer zelfs: zowel de zaden als de granaatappel zelf vertonen deze ontstekingsremmende eigenschappen en helpen dan ook onrechtstreeks schade aan onze spieren en gewrichten te voorkomen.

2. Bron van vezels

De granaatappel is een natuurlijke bron van noodzakelijke vezels. Deze vezels hebben onder andere een stimulerende werking voor ons immuunsysteem en darmflora. Onrechtstreeks zorgen ze dan ook voor een verzadigd gevoel en houden ze je mee slank. Aangezien een granaatappel ongeveer 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels bevat zijn ze dan ook terecht als superfood te bestempelen. Natuurlijk houdt dat ook een nadeel in: we houden het maar beter bij één granaatappel per dag. Een te hoge inname van vezels kan immers buikpijn, constipatie en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien kan het de opname van cruciale mineralen in het lichaam belemmeren. Granaatappels zijn dan wel heel gezond, maar je kunt het beter niet overdrijven!

3. Antibacteriële eigenschappen

Granaatappels zitten boordevol flavonoïden. Deze stof speelt niet alleen een belangrijke rol in de stofwisseling van heel wat planten, maar werkt bovendien ook antibacterieel . In de praktijk kunnen ze dan ook helpen met het afbreken van allerhande bacteriën in de mond. Wetende dat deze bacteriën de grootste oorzaak zijn voor tandbederf, ontstekingen, tandvleesaandoeningen en plaque, mogen we de granaatappel dan ook heel dankbaar zijn.

4. Verminderen van cholesterol

In granaatappels kunnen we paraoxonase terugvinden, een natuurlijk enzym dat de opbouw van LDL-cholesterol helpt te voorkomen. LDL-cholesterol wordt gezien als een nadelige cholesterolvariant en een risicofactor voor het ontstaan van slagaderziektes. Bij een te hoge hoeveelheid LDL-cholesterol kunnen deze bestanddelen zich afzetten aan de aderwanden, wat op lange termijn nefaste gevolgen kan hebben. Onderzoek heeft gelukkig aangetoond dat granaatappels de hoeveelheid paraoxonase in ons lichaam met 18% kan verhogen, waardoor de strijd tegen LDL-cholesterol eindelijk wordt aangegaan.

Extra voordeel: de antioxidanten in de granaatappel voorkomt ook dat de cholesterol aan de aderwanden blijft plakken. Zo heeft de granaatappel ook een preventieve werking tegen de ontwikkeling van onder andere atherosclerose.

5. Preventie van verschillende soorten kankers

De strijd tegen kanker is niet eenvoudig. De grantaatappel moet dan ook niet gezien worden als een wondermiddel, maar kan anderzijds wel een positieve invloed hebben op het tegengaan en bestrijden van diverse vormen van kanker.

Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat bepaalde bestanddelen in granaatappels de ontwikkeling van borstkankercellen kan tegengaan. Ook wat betreft prostaatkanker zijn er al positieve onderzoeken te noteren. Zo heeft menselijk onderzoek aangetoond dat het drinken van een glas granaatappelsap de behandeling van kanker door middel van chemotherapie stimuleerde. En wat betreft longkanker? Hier heeft onderzoek op muizen reeds positieve signalen ten tonele gebracht, alhoewel menselijk onderzoek nog de nodige verduidelijking moet brengen.

Samengevat: een granaatappel is geen wondermiddel tegen kanker. Toch kan het een positieve invloed hebben in combinatie met andere behandelingsmethoden. De exacte invloed van de granaatappel is nog niet vastgelegd, maar dat een enkele granaatappel per dag gezond is staat dan wel weer vast.

6. Preventie ziekte van Alzheimer

Binnen een recent onderzoek werden muizen genetisch gemanipuleerd om een grotere aanleg te hebben voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De groep werd onderverdeeld in twee groepen waarvan de ene groep een klassiek dieet kreeg en de andere groep granaatappelsap kreeg. De resultaten waren beter dan de onderzoekers konden verwachten.

De groep muizen die granaatappelsap kreeg hadden blijkbaar veel minder last van amyloïde-plaque, een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte van Alzheimer. Toeval of niet? Toekomstig onderzoek zal nog een en ander moeten verfijnen, maar we kunnen het alvast als potentieel gezondheidsvoordeel noteren.

7. Natuurlijke bloedverdunner

Eerder haalden we al aan dat de granaatappel een natuurlijke bron is van antioxidanten. Deze antioxidanten hebben ook een bloedverdunnende werking. Dat kan belangrijk zijn om bloedklonters in het hart en de aderen te helpen voorkomen. De granaatappel heeft hierbij voornamelijk een preventieve werking: het helpt de ontwikkeling van dergelijke klonters te voorkomen.

8. Zorgt voor een goede bloeddoorstroming

Dat de granaatappel een positieve invloed heeft op het bestrijden van cholesterol en de verharding van onze aderen wist je al. Bovendien haalden we ook reeds aan dat het een bloedverdunnende werking kent. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de granaatappel een positieve invloed heeft op de goede bloeddoorstroom in ons lichaam. Gek maar waar: onrechtstreeks heeft de granaatappel een positieve invloed op het tegengaan van erectiestoornissen. Natuurlijk bestaan er wel wat betere wondermiddeltjes, maar voor de granaatappel moeten we gelukkig niet naar de lokale arts.

9. Antiparisitaire eigenschappen

Naast een antibacteriële werking heeft de granaatappel ook heel wat antiparasitaire eigenschappen. In Nederland heeft dat misschien weinig belang, maar in heel wat zuiderse landen wordt de grantaatappel wel geprezen. Meer zelfs: gedurende lange tijd was het een van de meest gebruikte methoden om malaria te behandelen.

10. Bron van Vitamine C

De granaatappel zit boordevol vitamine C. Vitamine C is onder andere belangrijk om de huid te beschermen tegen allerlei negatieve invloeden. Bovendien regelt vitamine C de productie van sebum in de huid. Samengevat: granaatappels helpen het ontstaan van acne te voorkomen. Bijzonder is dat dit zowel werkt door de granaatappel te eten, maar ook door het sap op acnerijke gebieden van de huid te smeren. Hetzelfde geldt trouwens voor de regeneratie van huidcellen en het voorkomen van de ontwikkeling van littekens.

Samengevat

Heel wat gezondheidsvoordelen zijn bewezen, voor andere zijn er richtinggevende aanwijzingen. Samengevat kunnen we echter stellen dat volgende voordelen hoe dan ook een positieve invloed zullen hebben op onze gezondheid:

Ontstekingsremmende werking
Bestrijding van cholesterol
Bron van vezels en vitamine C
Antibacteriële en -parasitaire werking
Goede bloeddoorstroom en bloedverdunnende werking
Zou preventief kunnen werken bij bestrijding van sommige kankers
Zou preventieve invloed kunnen hebben bij het tegengaan van Alzheimer
Helpt bij erectieproblemen
Helpt acne te voorkomen

Leave a comment