Kurkuma: goed voor brein en lichaam
Of kurkuma- ook wel geelwortel genoemd- gezond is? En of! De vrucht is aantoonbaar gezond voor zowel brein als lichaam en is bovendien op allerlei manieren toepasbaar. Het is ‘familie’ van gember en was hier eerst vooral bekend als klein onderdeel van het veel bekendere kerrie. De rollen worden echter langzaam omgedraaid. En dat is niet voor niets.
De geelwortel dankt de populariteit aan de drie gele pigmenten, de zogenaamde drie curcuminoiden. Dit supertrio werkt anti-oxidatief, remt ontstekingen en is daarnaast giftig voor tumorcellen. Van het trio is ondertussen het meeste onderzoek gedaan naar curcumine; dit pigment geldt ook nog eens als antiviraal en antischimmel. Van de geelwortel bestaat minder dan vijf procent (van het totale gewicht) uit curcumine.
Heilzaam
Wie gebruik wil maken van de heilzame werking van deze bijzondere vrucht, is veroordeeld tot het innemen van tamelijk grote doseringen, variërend van tussen de vijfhonderd milligram en vier gram per etmaal. Dat is ook de reden dat curcumine vooral in supplementen gebruikt wordt om zo dergelijke doseringen binnen te krijgen, zeker zij die behoorlijk ziek zijn of te kampen hebben met speciale aandoeningen. Een gezonde man of vrouw kan het al doen met wat verse poeder van de geelwortel. Gewoon, preventief dus. Zo heb je namelijk baat bij alle verschillende en buitengewoon gezonde bestandsdelen die het in zich heeft. Overigens wordt er nog steeds grondig onderzoek gedaan. En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat we nog lang niet op de hoogte zijn van alle positieve eigenschappen van de vrucht. Overigens is het voor mensen die bloedverdunners gebruiken wel even oppassen met de doseringen. Geelwortel verdunt het bloed namelijk ook. Bovendien moeten mensen die galstenen hebben of last hebben van maagzuur oppassen niet teveel in te nemen. Ook vrouwen die in verwachting zijn moeten opletten, want het zou ook een stimulerende werking kunnen hebben op de baarmoeder. Overigens neemt dit niet weg dat de geelwortel altijd ‘gewoon’ als specerij te gebruiken is, zwanger of niet.

Remt Ontstekingen
De kracht en werking van kurkuma? Dat zijn er eigenlijk nu al te veel om op te noemen. Maar toch. Het werkt ontstekingsremmend, sterker nog: het is de belangrijkste eigenschap van de geelwortel. En dus is het zeer breed te gebruiken, want bij vrijwel alle voorkomende chronische ziekten spelen ontstekingen een voorname rol. Ook werkt het kanker remmend door de genoemde ontstekingsremmende werking en door vooral curcumine. Curcumine kan, zo is onderzocht, kankercellen van slokdarm en dikke darm, maag, pancreas, prostaat en borst doden en stopt ook de ongewenste groei van melanoom cellen. Mensen met kanker gebruiken het ook preventief, met name tegen uitzaaiingen.

Reuma
Geelwortel is dé natuurlijke pijnstiller voor mensen met chronische pijnen vanwege bijvoorbeeld reuma en artritis. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat het effectiever werkt als veel farmaceutische pijnstillers. Voor dit doel gebruikt men doseringen van tussen de 200 en 500 milligram en dan tot maximaal vier keer per dag. Wie regelmatig gebruikt, vermindert de kans op alzheimer. Mensen met alzheimer merken dat door kurkuma gebruik de cognitieve functies sterk verbeteren vanwege het verminderen van het ontstaan van zogenaamde hersenplak.

Darmen
In z’n algemeenheid verbetert de vrucht de cognitie zoals ruimtelijk geheugen en is het aantoonbaar goed voor de darmen en het verteringssysteem. Nog een sterk punt is dat de geelwortel het cholesterolniveau in het bloed verlaagt en daardoor voorkom je zoals bekend hart- en vaatziekten. Je weerstand wordt door inname juist verhoogd omdat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door het extra produceren van eiwit.

Gal
Ook mensen met klachten aan de lever en gal doen er goed aan bestandsdelen van de vrucht te gebruiken. Dit weer vanwege de ontstekingsremmende werking. Het is aan te bevelen als er sprake is van hepatitis omdat het de hoeveelheid schadelijke leverenzymen verlaagt, terwijl de productie van galvloeistof juist verhoogd wordt. Afvallen? Ook dan kan de wondervrucht helpen simpelweg omdat het aanmaken van vetcellen voorkomen wordt. Wie gediagnosticeerd is met pre-diabetes kan de weg naar diabetes type 2 vertragen door de geelwortel te gebruiken, zoals het ook al een positieve invloed heeft op de bloedsuikerspiegel van mensen met diabetes.

Bypass
Bloedvaten varen ook al wel bij de gemberachtige vrucht en dat kan weer helpen om hartaandoeningen te voorkomen en verlaagt significant de kans op een hartinfarct, zeker na een bypassoperatie. Ook voor je huid is het meer dan goed; het reinigt je huid namelijk en heeft ook een hydraterende werking op je huid. Niet voor niets wordt het ook gebruikt door patiënten met psoriasis. Fijngestampt als pasta wordt het ook op aangetaste huid of pukkels aangebracht. Ook mensen die kampen met depressies doen er verstandig aan twee keer per dag 500 milligram curcumine in te nemen, het werkt dan tenminste zo goed als bijvoorbeeld Prozac.

Sport
Wie fanatiek gesport heeft en bang is voor spierpijn achteraf, doet er goed aan altijd geelwortel in huis te hebben. Onderzoek wees uit dat er minder schade aan spierweefsel ontstaat en er sprake is van veel minder spierpijn na het sporten. Het is ook al effectief tegen beschadigingen aan de hersenen door fluoride, net als het de ongezonde effecten van hoge verhitting van voedsel tegengaat. Ook de candidaschimmel krijgt geen kans en het helpt bovendien voor mensen die te maken hebben met chronische vermoeidheid.

Sterkste
Ook bewezen is dat geelwortel bescherming biedt tegen meer dan dertig chemische stoffen en dat het keelpijn remt. En zo kunnen e nog wel even doorgaan en bovendien is nog lang niet helemaal duidelijk waarop het nog meer een heilzame werking heeft. Nog steeds wordt daar onderzoek naar gedaan. Nu al is een ding zeker: de geelwortel kan en mag een van de sterkste natuurlijke ziektebestrijders genoemd worden.

Goed te weten is dat curcumine niet gemakkelijk opneemt in het lichaam. Dat kan sterk verbeterd worden door het te combineren met zwarte peper of met vet. Meng dus bijvoorbeeld poeder van de met kokosolie, doe het door een smoothie, meng het met olijfolie of voeg gewoon extra geelwortel poeder toe in de gerechten waarin je ook kerrie gaat gebruiken. In kerrie zelf zit vaak niet heel veel werkzaam poeder. Ook thee is een goede optie of maak pompoensoep. Hoewel dus niet gemakkelijk opneembaar, is het dus prima mogelijk genoeg tot je te nemen met alle positieve gevolgen van dien.

Leave a comment