Waarom is vette vis gezond?
Je zou denken dat magere vis gezonder is dan vette vis, het woord vet heeft bij ons immers een negatieve bijklank gekregen. In het geval van vis kan je echter beter kiezen voor de vette variant dan voor de magere. Vette vis bevat meer omega 3-vetzuren die een gezonde invloed hebben op ons lichaam. Daarnaast bevat vette vis in tegenstelling tot magere vis de vitamines A, B2 en D.

De samenstelling van vis
Vis bevat de vitamines B12 en B6, de mineralen jodium, fosfor en seleen. Daarnaast is vis een bron van de omega 3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). In vette vis komen ook de vitamines A, B2 en D voor. In vis zit van nature ook eiwit. Deze voedingsstoffen hebben samen een positieve invloed op ons lichaam. Ik kom later in dit artikel terug op deze gezondheidsvoordelen.

Vis versus vlees
Het is aan te raden om een paar keer per week vis te eten. Vis bevat de noodzakelijke dierlijke eiwitten waar ons lichaam behoefte aan heeft en de essentiële vitamine B12 die alleen in dierlijke producten voorkomt. Over het algemeen wordt er vaker en meer vlees gegeten dan ons lichaam nodig heeft. Als je dagelijks vlees eet, is het heel verstandig om een paar keer per week vlees te vervangen door vis. Vis bevat de omega 3-vetzuren EPA en DHA die in vlees ontbreken en is ook daarom gezonder dan vlees. Bovendien bevat vis minder calorieën dan vlees en minder dierlijke eiwitten.

Welke vissen zijn vet?
Vis wordt vet genoemd wanneer deze meer dan 5% vet bevat. Onder vette vis rekenen we bijvoorbeeld: haring, zalm, sardine en makreel. Magere vissen zijn bijvoorbeeld: kabeljauw, schelvis, tong, snoek, wijting, schar, tilapia en forel. Deze vissen zijn meestal wit en worden daarom ook witvis genoemd.

Welke vis kan je beter niet eten?
Het eten van vis is vaak niet goed voor de natuur en het milieu. We hebben te maken met overbevissing, bijvangst en slechte vismethodes. Wanneer de natuur je lief is, kun je bepaalde vissen beter niet eten. De paling, de blauwvintonijn en de geelvintonijn staan daarbij met stip op 1. Deze vissen zijn zo zwaar overbevist dat hun bestaan bedreigd wordt. Wat andere vissen betreft kun je het beste kiezen voor vis met een keurmerk. Vis met een MSC- of ASC-keurmerk kun je zonder (gewetens)bezwaar eten.

7 redenen waarom vis gezond is
We weten dat vis boordevol vitaminen en mineralen zit, dierlijke eiwitten bevat en een bron is van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, maar wat is nu precies de positieve invloed van vis op de gezondheid? Ik geef je zeven redenen waarom vis gezond is.

1. Vis verlaagt de kans op hart- en vaatziekten
Uit onderzoek blijkt dat de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten bij mensen met een verhoogd risico tot maar liefst 10% verlaagd kan worden door vis te eten. De omega 3-vetzuren EPA en DHA zijn hier verantwoordelijk voor.

2. Vis verlaagt de bloeddruk
Bij mensen met een verhoogde bloeddruk die daar geen medicatie voor gebruiken, kan het eten van vis helpen bij het verlagen van de bovendruk. Opnieuw zijn de omega 3-vetzuren hierbij van grote invloed.

3. Vis zorgt voor een gezonde ontwikkeling van het (ongeboren) kind
Zwangere vrouwen hebben omega 3-vetzuren nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van het ongeboren kind. Omega 3-vetzuren hebben ook een positieve invloed op het ontwikkelen van een gezond netvlies. Na de geboorte kan de moeder omega-3 vetzuren via de borstvoeding aan haar kind geven.

4. Vis verlaagt de kans op dementie
Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat omega 3-vetzuren het ontstaan van Alzheimer kunnen voorkomen of vertragen. Er is meer onderzoek nodig om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

5. Vis zorgt voor een goede stofwisseling
De vitamines in vis zorgen voor gezonde rode bloedcellen en een goed transport van zuurstof in het bloed.

6. Vis zorgt voor sterke botten
Vitamine D en de mineralen in vis dragen bij aan gezonde botten en tanden.

7. Vis draagt bij aan een goed functionerend zenuwstelsel
De mineralen in vis dragen bij aan een gezond zenuwstelsel. Het zorgt voor een goede communicatie van de zenuwcellen door de aanmaak van stoffen die de communicatie bevorderen.

  Welke vis is het gezondst?
  Vette vis bevat de meeste gezonde eigenschappen voor ons lichaam. Om je te helpen kiezen, heb ik een top 6 samengesteld van de gezondste vis.

  1. Haring
  Haring is misschien wel het meest gegeten visje in Nederland. Met 16 gram vet per 100 gram is het een vet visje boordevol omega 3-vetzuren. Pas wel op met het eten van zoute haring, deze bevat redelijk veel natrium.

  2. Zalm
  De wilde, Atlantische zalm is met 13 gram vet per 100 gram een heel gezonde vis. Wanneer je zalm uit blik eet, let er dan op dat dit geen gekweekte zalm is. Gekweekte zalm bevat minder vet dan de wilde zalm. Je herkent gekweekte vis aan de bleke kleur, wilde zalm is roze.

  3. Sardine
  Met 11 gram vet per 100 gram is de sardine een gezond visje. Met name in het zuiden van Europa wordt deze vis veel gegeten, maar in Nederland is deze vis nog niet erg populair.

  4. Makreel
  Makreel bevat maar liefst 18 gram vet per 100 gram. Deze vis bevat dan ook een grote hoeveelheid omega 3-vetzuren.

  5. Forel
  Forel is officieel geen vette vis, maar een matig vette vis. Forel bevat 8 gram vet per 100 gram en dus minder dan de meeste andere vissen in dit rijtje. Deze vis verdient wel een plek in de top 6 vanwege de grote hoeveelheid vitamines en mineralen.

  6. Ansjovis
  Ansjovis bevat ongeveer 2,5 gram vet per 100 gram. Je kunt proeven dat ansjovis veel natrium bevat, deze vis wordt niet voor niets gebruikt als zoute smaakmaker. Beperk daarom je inname om niet te veel zout binnen te krijgen.

  De bereiding van vis
  Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van vis te kunnen profiteren, moet je de vis zo gezond mogelijk bereiden. Je kunt het beste kiezen voor het stomen of koken van vis. Wanneer je de vis wilt bereiden in de oven of de pan, kun je het best olijfolie gebruiken. Het paneren en frituren van vis is af te raden, omdat de paneerlaag slechte vetten opzuigt. Daarom kun je gebakken kibbeling, lekkerbekjes en vissticks beter links laten liggen. Er is qua voedingsstoffen weinig verschil tussen verse vis, vis uit blik of vis uit de diepvries. Pas wel op met gerookte vis; gerookte vis bevat meer zout dan verse vis.

  Hoeveel vis mag je eten?
  Om optimaal van de gezondheidsvoordelen van vis te profiteren, moet je 1 tot 2 porties vis per week eten. Ten minste 1 portie moet dan uit vette vis bestaan. Een portie vis bestaat uit maximaal 200 gram. Eet je meer vis per week, dan krijg je meer dierlijke eiwitten binnen dan je lichaam nodig heeft.

  Conclusie over vis

  Vis heeft een positieve invloed op ons hart, de bloedvaten, het zenuwstelsel, de botten en de stofwisseling. Het eten van vis kan hart- en vaatziekten en mogelijk ook dementie voorkomen. Het is aan te raden om één tot twee keer per week een portie van 200 gram vis te eten. Je kunt daarbij het best kiezen voor vette vis, omdat deze een hoger vetzuren-gehalte heeft en de vitamines A, B2 en D bevat. Vis is een uitstekende vervanger voor vlees, omdat het een goede leverancier is van dierlijke eiwitten en vitamine B12. Vlees bevat geen vetzuren, ook daarom heeft vis de voorkeur boven vlees. Kortom: vis is met zijn vitamines, mineralen en omega 3-vetzuren een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon.

  Leave a comment