Over de vraag of olijfolie gezond of ongezond is, zijn de meningen nogal verdeeld. Zo denken sommigen onterecht dat de vetten in olijfolie ongezond zijn en dat het gevaarlijk is om ermee te bakken. Maar om hier een oordeel over te vellen, moet je natuurlijk wel weten wat deze olie eigenlijk precies is. Het is een plantaardige olie die door middel van de vruchten van de olijfboom, wordt verkregen. Er zijn heel veel voordelen die deze olie met zich meebrengt. Zelf ben ik overtuigd van de kracht van olijfolie en gebruik het voor bijna alles wat ik bak.

Gezonde vetten
De olie bevat veel onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om het cholesterolgehalte van het bloed laag te houden. Daarnaast verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. Deze olie is dus een goed product om onverzadigde vetten binnen te krijgen.

Zijdezachte huid
Ook is het is één van de oudste verzorgingsproducten in de wereld. De Egyptenaren en Grieken in de Oudheid smeerden het al op hun lichaam om een zachte en zuivere huid te creëren. Het rijke aantal aan antioxidanten in de olie biedt de huid bescherming, waardoor het veroudering van de huid tegen kan gaan. Bovendien is het niet alleen herstellend de huid, maar zorgt het ook nog eens voor prachtig glanzend haar!

Stimulans van de vetverbranding
De onverzadigde vetten in de olie hebben nog meer voordelen als het om gezondheid gaat. Het kan het vetverbrandingsproces namelijk tot wel enkele uren na de maaltijd extra stimuleren. Dit betekent dus dat je onbewust minder eet als je deze olie in je gerechten gebruikt, in plaats van gewone boter of margarine. Dit product is dus onmisbaar als je op dieet bent en het afvalproces wilt stimuleren.

Helpt ontstekingen tegen te gaan
Een ander effect van de olie is dat het ontstekingen kan verminderen. Dit effect komt vooral door de antioxidant oleocanthal, waarvan bewezen is dat het hetzelfde werkt als het ontstekingsremmende medicijn Ibuprofen.

Tegengaan van Alzheimer
Daarnaast kan de olie helpen tegen de ziekte van Alzheimer. Het heeft namelijk een voordelig effect op de hersenfunctie.

Bevordering van de stoelgang
Ook in de bevordering van de stoelgang draagt de olie een steentje bij. Deze zorgt er namelijk voor dat schadelijke bacteriën in de darmen zich niet zo snel meer kunnen verspreiden. Dit werk voordelig voor je spijsvertering en het bevordert de werking van de darmen.

Verkleint de kans op kanker
Het oliezuur in de olie is resident tegen oxidatie, een van de bijdragende factoren aan kanker, en maakt het dus mogelijk om kanker te bestrijden.

Hoog gehalte aan vitamine E
Daarnaast heeft de olie een hoog gehalte aan vitamine E. Deze vitamine beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel en het reguleert de stofwisseling in de cel.

Bescherming tegen cardiovasculaire ziekten
Zoals al eerder benoemd, verlaagt deze olie de kans op hart- en vaatziekten. De bloeddruk wordt verlaagd bij mensen met een te hoge bloeddruk. Bovendien kan de olie helpen het optreden van bloedklontering, een belangrijke factor bij hartaanvallen en beroertes, te voorkomen.

Vitamine A
Tot slot bevat de olie vitamine A. Deze vitamine heeft een belangrijke functie voor de cellen en het weefsel in onze lichaam. Ook heeft het een positief effect op onze ogen. Daarnaast beschermt vitamine A ons lichaam tegen schadelijke bacteriën en infecties en is het belangrijk voor een bevorderlijke groeiontwikkeling bij kinderen. Genoeg redenen dus om een tekort van deze vitamine te voorkomen!

Kortom, olijfolie is een heel gezond product, dat voor iedereen een gunstig effect heeft. Het bevat enorm veel gezonde vetten, wat natuurlijk een must is voor mensen die bezig zijn met een dieet, omdat het de vetverbranding stimuleert. Maar daarnaast is het ook nog eens heel effectief voor het tegengaan van allerlei ziekten, zoals Alzheimer, kanker en hart- en vaatziekten. Bovendien bevat de olie allerlei vitaminen die de gezondheid bevorderen. En het is niet alleen bevorderlijk voor de gezondheid; ook onze huid en haren hebben baat bij de olie. Een paar druppels olie in het haar zorgt al voor een prachtige glans en de huid voelt na een smeerbeurt meteen aan als perzik. Genoeg redenen dus om de olie te gebruiken!

Ook Interessant

Leave a comment