Veel sportscholen bieden lessen aan die beweren op plyometrie te zijn gebaseerd – meestal met eindeloze boxsprongen – maar ze missen het punt van wat plyometrie eigenlijk is en waarvoor ze zouden moeten worden gebruikt.

< h3> Voel de kracht

Het doel van plyometrie is om uw vermogen om kracht uit te oefenen te vergroten, en kracht is gelijk aan massa maal versnelling. Als je de snelheid waarmee je landt kunt verhogen door een sprong of een ballistische push-up, oefen je meer kracht uit, wat betekent dat je alles explosiever kunt doen. Dit maakt plyos een uitstekend hulpmiddel om de reacties van het lichaam te versnellen en atletische prestaties te verbeteren. Maar om dit effectief te laten zijn, moet u de oefening met maximale inspanning en slechts een handvol keer uitvoeren, en zo lang als nodig rusten tussen de herhalingen om ervoor te zorgen dat u elke keer met maximale kracht kunt oefenen. & Nbsp;

< p> De meeste ‘plyometrische’ gymlessen gebruiken explosieve bewegingen zoals boxsprongen of klap-push-ups, maar in een formaat waarin je tot 20 opeenvolgende herhalingen uitvoert als onderdeel van een circuit. Hoewel dit je zeker zal helpen overtollig lichaamsvet te verplaatsen, is het niet plyometrisch en zal het je explosiviteit of atletische prestaties niet verbeteren.

Spring rond

Als je gewoon bent Als u uw algemene conditie wilt behouden, hoeft u zich geen zorgen te maken over plyometrics. Maar als je specifiek explosiever wilt worden, zorg er dan voor dat je een solide basis van kracht en mobiliteit hebt voordat je erin springt – geen woordspeling bedoeld. Plyo-oefeningen omvatten dynamische, explosieve bewegingen die – als ze op de juiste manier op maximale intensiteit worden uitgevoerd – je pezen en spieren onder grote druk zetten, waardoor het risico op blessures toeneemt. Om dit te minimaliseren, raad ik aan om functionele oefeningen zoals zware barbell squats, cleans en snatches onder de knie te krijgen voordat je serieus plyo-werk gaat doen.

Zelfs als mannen plyometrics correct gebruiken, hebben ze de neiging om meer tijd te besteden aan lagere body plyo werk. Als je sport explosieve bewegingen van het bovenlichaam omvat – zoals het gooien van ballen of stoten – zou ik plyo-bewegingen van het bovenlichaam zoals ballistische opdrukken of dieptepunten toevoegen aan je sessies, waarbij ik streef naar sets van vijf tot tien maximale inspanning herhalingen, rusten zoals vereist tussen sets. Je kunt zelfs je bovenlichaam trainen terwijl je bokssprongen maakt door lichte halters vast te houden of een verzwaard vest te dragen.

Dus als je een goede krachtbasis hebt   en je wilt explosiever zijn, dan moet je dat zeker doen. voeg plyometrics toe aan uw routine. Maar niet door naar een klas te gaan die plyometrie verwart met vetverliesoefeningen met een hoog volume. & Nbsp;

Dit artikel is geschreven door Ben Crookston, een kracht- en conditioneringscoach en de oprichter van Train Heroic .

Leave a comment